" Ақмола облысы білім басқармасының Жарқайың ауданы бойынша білім бөлімі Державин қаласының Николай Островский атындағы жалпы орта білім беретін мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение "Общеобразовательная школа имени Николая Островского " города Державинск отдела образования по Жаркаинскому району управления образования Акмолинской области

СоцСети


«    Қараша 2024    »    
ДсCcБрСрЖмСбЖк
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектептегі тамақтану – денсаулық пен табысты оқудың кепілі.

Мектептегі тамақтану –

денсаулық пен табысты оқудың кепілі

Барлық аналар балаларына және олардың денсаулығына алаңдайды. Бірақ біздің денсаулығымыз неге байланысты - бұл дұрыс тамақтану. Біздің балалар күннің көп бөлігін мектепте өткізеді. Барлық аналар өздерін қызықтырады: мектептегі түскі ас жақсы ма және олардың баласы дастарханнан алынған қоректік заттар мен дәрумендердің жетіспеушілігінен зардап шегеді ме? Мүмкін, оқушыға өзімен бірге үйде тамақ берген дұрыс шығар?Балалардың мектептегі оқу кезеңі балалар денесінің қарқынды өсу процестерімен сипатталады, сондықтан тамақтанудың бұзылуы баланың барлық дене жүйелерінің жұмысында елеулі ауытқуларға әкелуі мүмкін. Сонымен қатар, аш бала оқу материалын қалыпты түрде игере алмайды, өйткені оның барлық ойлары тек тамақпен байланысты болады. Сондықтан мектептің маңызды міндеттерінің бірі-барлық оқушыларды дұрыс ұйымдастырылған тамақтану режимімен қамтамасыз ету.                           

Оқушыға арналған мәзір

          Тартымды диетаны негізгі медициналық-биологиялық талаптарға сәйкес келетін тағам деп атауға болады: тамақтану режимін сақтау қажет - Мектепке барар алдында таңғы ас, мектептегі екінші таңғы ас (10-11 сағат), оқу процесінде қарқынды жұмсалатын энергия шығындары мен азық-түлік қорларын толтыру үшін қажет; түскі ас (үйде немесе мектепте) және кешкі ас (үйде емес ұйқыға дейін 2 сағаттан кеш). Дайындау әдісі бойынша (қуырылған тағамдарды шектеу) және оның химиялық құрамы бойынша (синтетикалық тағамдық қоспаларды, тұздарды, дәмдеуіштерді және т.б. шектеу) жұмсақ мектеп тағамдары оқушылардың тамақтануында көкөністер, жемістер, табиғи шырындар кеңінен қолданылады. Сондықтан мектептегі тағамға көкөністердің әр түрлі тағамдары (өсімдік майы қосылған жаңа піскен көкөніс салаттары, көкөніс гарнирлері, кәстрөлдер және т. б.) қосылуы керек

Жаңартылған күні: 15.11.2022 23:35
Құрылған күні: 15.11.2022 23:35

23 жылғы 12 маусым- ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ ЖАЛПЫҰЛТТЫҚ АЗА ТҰТУ  КҮНІ

Текст